Нова двойка египетски лешояди откри екип на Българското дружество за защита

...
Нова двойка египетски лешояди откри екип на Българското дружество за защита
Коментари Харесай

За пръв път от 13 години нова двойка египетски лешояди в Северна България

Нова двойка египетски лешояди откри екип на Българското сдружение за отбрана на птиците в Северна България . За първи път от 2007 година насам има новосформирана двойка в тази част от страната ни, която даже отглежда потомство. Освен нея друга нова двойка е открита в Източните Родопи в остаряла гнездова територия на типа. Идентифицирана е и трета нова заета територия, само че от единична птица. За това оповестяват от Българско дружество за защита на птиците.

Така 2020 бележи три нови заети територии от международно застрашения тип у нас. Техният сбор е 27, а броят на излюпените дребни е 30, като 85 % от всички двойки имат потомство. За съпоставяне през 2019 година борят на заетите от египетски лешояди територии бе 24.
Двете нови двойки са в двете ядра на популацията на типа в страната - в Северна България и в Източните Родопи. Двойката в Източни Родопи зае територия в периферията на ядрото, която в предишното също е била населявана от семейство египетски лешояди.

Мъжката птица от новосформираната двойка в Северна България има пъстър пръстен с номер B14, който разреши на екипа на Българско дружество за защита на птиците да наблюдава историята й. Оказа се, че птицата е опръстенена на 24 юли 2008 година от екип на Дружеството в прилежаща гнездова територия.
За египетския лешояд и други типове хищни птици е присъщ така наречен филопатризъм - достигайки полова зрялост птиците се завръщат на местата, където са излюпени, с цел да се развъждат. По този метод се обезпечава съществуването на гнездовата територия във времето. В съответния случай гнездото, в което е бил излюпен B14, продължава да бъде заето, допустимо е даже от неговите лични родители. За това B14 заема най-близката прилежаща гнездова територия на своята бащина, демонстрирайки механизма, по който в природата типовете заемат своите територии и възвръщат числеността на популацията си.

Сътрудници на Българско дружество за защита на птиците всекидневно охраняват двойката, с цел да може необезпокоявано да отгледа първото си малко. Семейството лешояди дава вяра за възобновяване на типа в Северна България.
* Мониторингът на гнездовите територии на международно застрашения египетски лешояд се реализира е рамките на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, който сплотява 20 организации и институции от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР